Helsingør Bådsaalg - Telefon +45 28 35 37 73

logo hbs1

CG Pettersson chalup

Specifications

  • Sag nr.: 2403
  • Søsat: 1927
  • Længde: 7 m.
  • Bredde: 1,86 m.
  • Dybgang: 1 m.
  • Deplacement: Ca.1.800 kg.
  • Motor: Bladt diesel 3M780, 3 cylindre, 20 hk. Årg. 2010
  • Pris: Dkk.115.000

Beskrivelse

Motorbåd / Chalup 7 meter.

Smuk og æstetisk chalup fra den navnkundige svenske konstruktør CG Pettersson.

Er man til historiske fartøjer, er her en unik chance for at erhverve en sådan og til en brøkdel af hvad ejerne har bekostet gennem årene.

Jeg(sælger) var på en gåtur langs Louisiana i Humlebæk, vel omkring 1996-97. For foden af Louisiana ligger et mindre værft ud for havnen, der var ejet af to brødre. Lige overfor værftet fandt jeg Skarven, en svensk træ-chalup type af mærket CG Pettersson, CG for Carl Gustaf, bådkonstruktør.

Denne har gennem 50 år tegnet over 1000 både, og er en legende inden for sit fag, se links nedenfor, der findes også en bog "Petterssonbåten".

Hans første motorbåds konstruktion var Vikingen 1904, som blev bygget på Reversators værft på Ramsö og var udstyret med en 2,5 hk Reversator-motor. Med denne vandt han pris ved motorbådturneringer i Kiel i Tyskland og i andre matcher 1904-05 og ditto med sin anden båd Tirfing i 1905. Denne seksmetersbåd vejede kun 680 kg ved at skrevet havde overspændt imprægneret dug med. Den var forsynet med en tocylindret Reversator-motor på fem hestekræfter og kom op i ti knob.

Derpå tegnede han M/Y Vand, som nu er museumsbåd tilhørende det Søhistoriske museum i Stockholm. Hans tidlige motorbåde manglede forrude for at give frit udsyn. Han udviklede efterhånden en model omkring syv meter lang, smal kahytsbåd for inderskærgårdtrafik med indenbordsmotor, som blev model for andre svenske træbåde. Disse motorbåde havde et "øre"; en for Carl Gustaf Pettersson karakteristisk rundet overgang fra fordæk til skandæk.

Blandt bådfolk benævnes denne type som "Petterssonare" eller "Petterssonbåt”.

Derfor siges det at Pettersson ikke kun satte det svenske folk i søen, han havde også en afgørende indflydelse på den svenske fødselsrate. Kahytterne i Petterssonbåtarna er nemlig så smalle, at mand og hustru ikke kan overnatte i dem uden at hustruen bliver med barn.

Sælger fortæller yderligere om skibet: Båden var i en mildest talt miserabel tilstand på alle måder. Lakken skallet af, træet rådnet mange steder. Alligevel røbede konturerne under de store bladbunker, at her var tale om en speciel båd. Der sad en lille plade, hvor der stod mejslet, hvem, der har bygget båden - Sture Jansson, Karl Martinsväg 4, Vaxholm. Jeg fik at vide, at den i sin tid havde sejlet på Holte sø og været ejet af en advokat. Smuk i linjerne, og med et stort potentiale. Jeg købte den med en ny skrueaksel for et mindre beløb, og den blev transporteret til SAKH både på Amager, hvor jeg og den nye medejer begyndte at renovere den gennem en årrække. Den kom i vandet og var så utæt, at der stod en vandsøjle lige op i luften, når vi sejlede. Visse steder kunne vi se lige ned til bunden af Kbh. havn.
Den var udstyret med en gammel mariniseret Volvo motor, som havde store kølingsproblemer hver gang vi sejlede. Gode råd var dyre, vi fik fat i en af vore mange motormænd, der tog fat i problemerne, men bedre blev det ikke. Vi konstaterede samtidig, at store dele af kølen, bundstokke og dæk var råddent. Flere gange var vi ved at give op på grund af de omfattende udfordringer, som oversteg vore evner som tidligere sløjdelever i realskolen.
En stor og omfattende renovation af båden tog nu fat over en længere årrække. Båden blev fragtet til Strynø på lastbil via Langeland, og fik gennem næsten et år lagt et nyt dæk. Under renoveringen brød en del af den eksisterende konstruktion under dækket sammen, og måtte genskabes, det gjorde naturligvis ikke projektet billigere.
Båden blev efterfølgende transporteret til Fregatten Jyllands værksted, hvor den fik ny bund, køl og bundstokke. Et tyndt lag glasfiber blev lagt op til vandlinjen for tæthed. Båden er så kommet til Classic Boat Service v Jesper Lunde på Baltikavej, 2100 Østerbro, hvor der har været opbevaret hver vinter, mens der er blevet lavet arbejder af Jesper, nydesignet motorkasse, dørk, samt fenderliste langs siden m aluminiumslister - et næsten umuligt tilpasningsarbejde. I 2010 er monteret en ny Bladt dieselmotor, som giver båden en økonomisk og fin marchhastighed omkring 11 knob.

Så jo…. vi har brugt rigtig mange penge på den båd gennem årene. Nyt dæk, ny bund, glasfiber, ny motor, nye side lister langs bådens ydre. Disse lister kostede alene 40.000 kr., motoren vel 30.000 kr. und so weiter. Der er lavet specialdesignede instrumenter i gammelt design. Den har sejlet lidt i sidste sæson. Den nye ejer får en båd som er let at vedligeholde. Motoren af ikke helt "afbalanceret" dvs. ryster lidt i skroget ved lave omdrejninger. Kan let afhjælpes med nye motorophæng, men ikke noget vi går ind i. Vi har en fast motormand til den, som kan "følge med", han kender båden, og er fair prismæssigt. Forkahytten fremstår uden indretning, da vi alene har brugt båden til dagssejladser. Den kan dog nemt og enkelt indrettes for få penge.

Så køber får altså rigtig meget for pengene, og alle hilser på én - inkl. sejlbåds sejlerne. Kalechen er dækkende og tæt. Båden er nu i en så fin stand, at den kommende ejer blot skal slibe siderne let, og lakere, hvilket tager os max 4-6 timer hver gang den skal i vandet. Bundmaling tager 1½ time, og så er den klar til søsætning. Så der er ikke noget at være nervøs for, vi har gjort det hårde forarbejde. Båden har sejlet de sidste sæsoner og ligger om sommeren i Svanemøllen havn.

Det er med tårer i øjnene, at vi sælger denne båd, som over 20 år har været en del af vores historie, og som de seneste år har skabt glæde i Københavns havn og op langs kysten til bade og frokostture med venner og familie. Vi sælger, da vi har valgt at prioritere anderledes.

Der er ofret nærmest tre gange salgssummen på denne unikke båd, så man får virkelig meget båd for pengene.

Mere om konstruktøren her:https://dan.wikitrans.net/Carl_Gustaf_Pettersson 

Læs mere og se fotos fra det svenske historiske søfartsmuseum:https://www.sjohistoriska.se/samlingar/fritidsbatar/pettersonbat

Del båden her

Kontakt os
Husk at afkrydse feltet i bunden (Jeg er ikke en Robot)